Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Gamla bilar... och en fredagssmörgås med oxfilé, bearnaisesås och stekt lök

Publicerad 2014-02-28 19:26:01 i Lök, Nötkött, Smörgåsar, Sås,

Idag lämnade jag jobbet med den allra skönaste fredagskänslan. Bara för att komma hem och bli varse om att vi nu måste ta ett beslut om vi vill lägga x antal tusenlappar till på andrabilen eller köpa en ny. Jag vill inte tänka på det, inte en fredag. Inte en lördag eller någon annan dag heller för den delen. Bilar ska starta på ett kick, rulla, från a till ö och medan de gör det spinna som en katt. Punkt slut.
 
Jag planerar för rejäl matlagning imorgon, men ikväll blev det så enkel matlagning att det bara blir en receptskiss här.
Fredagssmörgås med oxfilé, bearnaisesås och stekt lök
 
rostbröd
oxfilé
smör och rapsolja
gul lök
socker
salt
bearnaisesås
 
Stek tunna skivor oxfilé i smör och rapsolja. Lägg åt sidan och stek skivad gul lök gyllenbrun tillsammans med en rejäl nypa socker och lite salt.
Rosta en brödskiva, lägg på köttet, bearnaisesås (gärna hemgjord, men det fungerar utmärkt med Lohmanders) och en rejäl hög stekt lök.
Servera med en sallad.
 
 

Spagetti Carbonara, delizioso!

Publicerad 2014-02-27 20:18:58 i Bacon och fläsk, Ost, Pasta och nudlar, Ägg,

Är alldeles dagvill den här veckan. Så blir det när man jobbar måndag, är borta två dagar och sedan tror att det är tisdag när man kliver in på jobbet igen. Men nu har jag fått klart för mig att det är fredag imorgon och det kan ju inte bli så mycket bättre än så.
Egentligen är jag lite smått allergisk mot det ord som säkert snart får en plats i svenska akademins ordlista, det vill säga fredagsmys. Ändå är det ett ord jag använder, för jag vill så gärna fredagsmysa med gosiga barn, en man som lyckligt öppnar fredagsölen, en påse micropopcorn och svensk underhållning på TV. Inte somna på soffan vid åtta. Jag ska hålla mig vaken imorgon, jag ska hålla mig vaken imorgon...
 
När jag och tjejerna kom hem från simhopp/simskola vid sju var middagen nästan klar. Maken bjöd på spagetti Carbonara. Delizioso!
Spagetti Carbonara
 
4 portioner
 
300 g spagetti
2 pkt bacon, à 140 g st
1 dl grädde
2 äggulor
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 dl riven parmesanost
salt
svartpeppar
 
Koka spagettin al dente.
Skär baconet i bitar och stek knaprigt sitt eget fett.
Blanda grädde, äggulor, pressad vitlök och riven parmesanost. Häll över spagettin, tillsätt baconet och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
Servera med mer riven parmesanost och svartpeppar samt gärna en extra äggula.
 
 

Köttbullar i gräddsås med potatis- och palsternacksmos

Publicerad 2014-02-26 22:24:33 i Biffar och köttbullar, Köttfärs, Potatis, Rotfrukter, Sås,

Efter att ha ätit i dagarna två räckte det med en macka till kvällsmat, tur då att jag hade ett halvfärdigt inlägg med förra veckans köttbullemiddag liggande.
Köttbullar i gräddsås
 
4 portioner
 
Köttbullar:
600 g blandfärs
1 gul lök
1/2 tsk socker
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 ägg
smör och rapsolja att steka i
 
Gräddsås:
2 1/2 dl grädde
2 tsk kalvfond
lite kulörsoja för färgens skull
 
Finhacka löken och stek den genomskinlig tillsammans med socker i smör och rapsolja.
Låt ströbrödet svälla i vattnet en liten stund. Tillsätt salt, peppar och ägg. Häll i löken och färsen och blanda till en fin smet. Hetta upp smör och rapsolja i stekpannan- Forma köttbullar och lägg ner i stekpannan efterhand.
När köttbullarna är nästan färdigstekta häller man i grädden, kalvfonden och kulörsojan och låter det puttra ca.10 minuter.
Potatis- och palsternacksmos
 
4 portioner
 
800 g mjölig potatis
200 g palsternacka
salt
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
salt
svartpeppar
 
Skala potatis och palsternacka, dela i mindre bitar och koka dem i saltat vatten. När de är mjuka häll av vattnet och mosa dem tillsammans med smöret. Häll i mjölken och gör ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
 
Servera köttbullarna i gräddsåsen med potatis- och palsternacksmoset, ättiksgurka och hemkokt lingonsylt.
 
 

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<