Här kommer den då - butterkakan!
På förekommen anledning kommer här receptet på min butterkaka (så att du kan baka i helgen, Annika!). Den kommer inte att ätas till middag här ikväll, däremot blir det inte något annat recept att bjuda på. Jag och resten av familjen går omlott idag, då de är borta nu i eftermiddag och jag ikväll.
Jag ska se Jesus Christ Superstar, hoppas på en mäktig upplevelse.
Butterkaka
25 gram jäst
2 dl mjölk
2 krm malen kardemumma
75 gram rumsvarmt smör
1/2 dl socker
2 dl mjölk
2 krm malen kardemumma
75 gram rumsvarmt smör
1/2 dl socker
1 krm salt
ca 7 dl vetemjöl
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning:
50 gram rumsvarmt smör
1/2 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
1/2 dl strösocker
1 tsk malen kardemumma
1 tsk vaniljsocker
3 dl ganska tjock marsankräm
Pensling:
1 ägg
Glasyr:
1 dl florsocker
1 msk vatten
Smula jästen i hushållsassistentens bunke. Ljumma mjölken till ca.37 grader. Häll den över jästen och kör till jästen "smält". Tillsätt kardemumma, smör, socker, salt och mjöl. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa ca.30 minuter.
Baka ut degen till en stor rektangel, ca.75x20 cm. Bre på smöret. Strö över socker, kardemumma och vaniljsocker. Rulla ihop degen på långsidan. Snurra ihop rullen och lägg i en springform. Låt jäsa ca.30 minuter.
Sätt ugnen på 175 grader.
Gör 3 dl marsankräm enligt anvisningar på förpackningen. Skär ett snitt längs hela rullen i formen och spritsa i marsankräm.
Pensla butterkakan med uppvispat ägg och baka i ugnen i ca.1 timme.
Rör ihop florsocker och vatten till en glasyr och ringla över butterkakan när den har svalnat.
Jag älskar min hushållsassistent. Extra mycket för att den var min mormors.