Köttbullar i gräddsås med potatis- och palsternacksmos
Efter att ha ätit i dagarna två räckte det med en macka till kvällsmat, tur då att jag hade ett halvfärdigt inlägg med förra veckans köttbullemiddag liggande.
Köttbullar i gräddsås
4 portioner
Köttbullar:
600 g blandfärs
1 gul lök
1/2 tsk socker
1 dl ströbröd
1 dl vatten
1 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 ägg
smör och rapsolja att steka i
Gräddsås:
2 1/2 dl grädde
2 tsk kalvfond
lite kulörsoja för färgens skull
Finhacka löken och stek den genomskinlig tillsammans med socker i smör och rapsolja.
Låt ströbrödet svälla i vattnet en liten stund. Tillsätt salt, peppar och ägg. Häll i löken och färsen och blanda till en fin smet. Hetta upp smör och rapsolja i stekpannan- Forma köttbullar och lägg ner i stekpannan efterhand.
När köttbullarna är nästan färdigstekta häller man i grädden, kalvfonden och kulörsojan och låter det puttra ca.10 minuter.
Potatis- och palsternacksmos
4 portioner
800 g mjölig potatis
200 g palsternacka
salt
25 g smör
2 1/2 dl mjölk
salt
svartpeppar
Skala potatis och palsternacka, dela i mindre bitar och koka dem i saltat vatten. När de är mjuka häll av vattnet och mosa dem tillsammans med smöret. Häll i mjölken och gör ett fluffigt mos. Smaka av med salt och peppar.
Servera köttbullarna i gräddsåsen med potatis- och palsternacksmoset, ättiksgurka och hemkokt lingonsylt.