Söndagsstek, gräddsås och vuxenpoäng
Som om jag inte har tillräckligt många vuxenpoäng redan så har jag samlat några ytterligare nu ikväll. För visst ger väl söndagsstek vuxenpoäng?
Söndagssteken bestod av en benfri fläskkotlett i bit, på närmare 1,2 kilo, som fick puttra i gjutjärnsgrytan tillsammans med vitlök och rosmarin. Till det åt vi morötter, palsternacka och rödlök i ugn och en gudagod gräddsås. Just det, gräddsås ger väl dubbla vuxenpoäng? Minns mormors gräddsåser som pappa och jag alltid fick börja med att smaka av när vi kom dit på söndagsmiddag.
Söndagsstek på benfri fläskkotlett med vitlök och rosmarin
6 portioner
1,2 kilo benfri fläskkotlett
salt
svartpeppar
6 vitlöksklyftor
1 msk torkad rosmarin
smör
2 dl vatten
Salta och peppra köttet runt om och bryn båda sidorna i smör i en gjutjärnsgryta. Skär vitlöksklyftorna i bitar och lägg ner dem och rosmarin i grytan, häll på vattnet. Låt puttra på svag värme i ca.2 timmar, fyll eventuellt på med mer vatten om det behövs. Vänd på köttet några gånger under tiden.
Eftersom det inte går att övervintra rosmarin tog jag in den när hösten kom och nu hänger den i köket. Den barrar som den värsta julgran om man stöter till den, men den är finare att se på så än nedklippt i en burk.
Gräddsås
6 portioner
1 dl steksky
3 dl grädde
1 msk svartvinbärsgelé
kulörsoja
ev redning
Sila stekskyn och häll tillbaka den i grytan. Tillsätt grädde och gelé och låt såsen koka några minuter. Red eventuellt av såsen och tilsätt några droppa soja för färgens skull.
Ugnsbakade morötter, palsternackor och rödlök
morötter i olika färg
palsternacka
röd lök
öländsk örtblandning
flingsalt
kallpressad rapsolja
Skala morötter och palsternacka och skär i stavar. Klyfta rödlöken. Lägg allt i en ugnsform. Strö över örtblandning och flingsalt. Ringla över rapsolja, blanda runt och baka i ugnen i ca.40 minuter.