Tidigt på våren för ett par år sedan blev jag och en mycket god vän överraskade av våra män, de "kidnappade" oss och körde till Jönköping. Där hade de bokat hotell, bio och middag på en libanesisk restaurang. Jag stönade mig igenom hela måltiden, som bestod av 15 rätter (meze och grillat), det var så fantastiskt gott! Jag har aldrig försökt mig på något av riktigt den kalibern hemma, men idag blev det i alla fall en middag inspirerad av det libanesiska köket. Rapsoljan är inte särskilt libanesisk, jag vet, men jag älskar min kallpressade öländska sådan.
Tabboulehn hade gärna kunnat innehålla ännu mer bladpersilja, men i övrigt var det så gott att jag verkligen önskar att jag slapp skolmatsalsmaten imorgon. En matlåda hade suttit fint!
Tabbouleh
4 portioner
4 portioner kokt avsvalnad bulgur
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 stort knippe bladpersilja
2 stora tomater
1/2 citron
2 msk kallpressad rapsolja
flingsalt
Finhacka rödlök, vitlök och bladpersilja. Skär tomaterna i något större bitar. Blanda ihop med bulgurn. Pressa över citronen, häll över rapsoljan och smaka av med flingsalt.
4 portioner
600 g kycklingfilé (eller ännu hellre kycklinglårfilé som ger mer smak)
2 vitlöksklyftor
1/2 pressad citron
1/2 dl kallpressad rapsolja
1/2 tsk paprikapulver
lite grillkrydda
Skär kycklingfiléerna i bitar, inte allt för små sådana. Blanda pressad vitlök, citronsaft, rapsolja, paprikapulver och grillkrydda i en skål och lägg i kycklingen. Låt marinera en liten stund och stek sedan i olja.
Vitlöksyoghurt
4 portioner
2 dl turkisk yoghurt
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk honung
flingsalt
Blanda yoghurt, pressad vitlök och honung. Smaka av med ordentligt med salt.