Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Altanväder och havrekakor med choklad och en hallonpajkaka

Publicerad 2014-06-30 20:51:51 i Choklad, Fika, Hallon, Mjuka kakor, Pajer, Småkakor,

Dagen har bjudit på ganska mycket sol, lagom värme och fika på altanen. Jag svängde ihop havrekakor med choklad och en hallonpajkaka, med hallon av förra årets skörds från våra hallonbuskar.
Havrekakor med choklad
 
12 st ganska stora kakor
 
100 g smör
2 dl socker
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl havregryn
100 g mörk choklad
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop smör och socker med elvisp. Vänd ner mjöl, bakpulver och havregryn. Hacka chokladen grovt och arbeta in den i degen. Forma 12 bollar och platta ut dem lite. Lägg dem med lite mellanrum på bakplåtspapper på en plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca.10-12 minuter. Låt svalna, men inte på plåten (då fortsätter de gräddas en stund till av eftervärmen och det vill man inte).
Hallonpajkaka
 
2 ägg
3 dl socker
100 g smör
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
färska eller frysta hallon efter behag
 
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker pösigt. Smält smöret och låt det svalna något. Vänd ner mjöl och vaniljsocker i äggsmeten. Häll i smöret och blanda.
Häll smeten i en ugnsform eller pajform. Strö över hallonen och grädda i  mitten av ugnen i ca.30 minuter. Servera ljummen gärna med lite vaniljglass.
Hallonen försvann ner i kakan, så den såg tyvärr inte lika vacker ut som den var god när den var färdigbakad.
Finaste pappa kom förbi lagom till fikat.
 
 
 

För de soliga dagarna som kanske kommer - Fruktsallad med exotisk grädde och rostad kokos

Publicerad 2014-06-29 12:16:02 i Dessert, Fika, Frukt och bär, Fruktsallad, Kokos,

Dagens recept har ett par veckor på nacken. Vädret just nu lockar mer till att äta något varmt till fika, men när solen skiner och det är varm och gott är en fruktsallad alltid rätt. Lite upphottad med ananas, jordgubbar, melon och apelsin och med exotisk grädde och rostad kokos till är den ganska långt ifrån den halvtrista 80-talsvarianten med äpple-päron-banan-apelsin-russin.
Fruktsallad med exotisk grädde och rostad kokos
 
4 portioner
 
Fruktsallad:
1 färsk ananas
1 bit melon
2 apelsiner
1 liter jordgubbar
 
Exotisk grädde:
2 dl vispgrädde
1/2 dl exotisk nektar-juice (koncentrat)
 
Rostad kokos:
1 dl kokos
 
Skala och skär frukten i mindre bitar och lägga i en skål. Blanda.
Vispa grädden. Rör ner juicen.
Rosta kokosen i en torr stekpanna till den fått ljusbrun färg.
 
 
 
 
 

Urladdning och kycklingspett i ugn med tomatsallad

Publicerad 2014-06-27 21:43:51 i Grillspett, Kyckling, Persilja, Sallad, Tomater,

Jag tycker inte det minsta om snö och kyla, men när det blir en sådan urladdning i luften som det blev tidigare ikväll då längtar jag efter vintern. För är det något jag verkligen verkligen avskyr så är det åska. Jag inte bara avskyr det, jag mår fysiskt dåligt av det. Hjärtat bankar och under hela åskvädret sitter jag med axlarna uppdragna och väntar bara på att få börja andas igen.
Dagens åskväder kom dessutom i vägen för middagsplanerna. Efter många om och men blev det i alla fall kycklingspett i ugn tillsammans med bland annat tomatsallad.
Kycklingspett i ugn
 
8 st
 
800 g kycklinglårfiléer
rapsolja
 
Marinad:
1 dl sweet chilisås
1/2 dl japansk soja
1 msk kinesisk soja
 
Putsa lårfiléerna och skär dem i bitar. Blanda ihop ingredienserna till marinaden i en skål och vänd i bitarna. Låt dem marinera i minst en timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Trä upp kycklingbitarna på 8 grillspett i trä. Lägg dem i en ugnsform och ringla över lite rapsolja. Låt gå i ugnen tills de är genomstekta, 15-20 minuter.
Stora tjejen hjälpte till med maten och trädde finfina kycklingspett.
 
Tomatsallad
 
4 portioner
 
5 kvisttomater i olika färger
1 klyfta rödlök
en näve hackad bladpersilja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt
svartpeppar
 
Dela kvisttomaterna på mitten och skär dem sedan i skivor. Halvera körsbärstomaterna. Skiva lökklyftan. Lägg detta tillsammans med persiljan i en skål. Häll på balsamvinäger och blanda. Smaka av med flingsalt och svartpeppar.
Hackade tomater gjorde stora tjejen också. Jag tycker så mycket om när vi lagar mat tillsammans.
Jag serverade kycklingspetten och tomatsalladen med, hör och häpna, köpepotatissallad (Rydbergs variant med crème fraiche är dock faktiskt helt ok) och barbecuesås.
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<