Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Åska och regn och entrecote med fraspotatis, champinjoner på spett och paprikasallad

Publicerad 2014-05-31 21:07:35 i Champinjoner, Fetaost, Grillat, Nötkött, Paprika, Potatis, Sallad,

Frukosten idag åt vi ute på altanen och efteråt blev vi sittande i solen med vårt morgonkaffe. Inte kunde man då tro att det på eftermiddagen skulle både åska och vräka ner regn. Lämpligt nog slutade det regna när grillen skulle tändas.
 
På grillen hamnade fina skivor entrecote och tillbehören satt som en smäck.
 
Fraspotatis
 
små färskpotatisar
rapsolja
flingsalt
 
Fras:
pankoströbröd
riven parmesanost
färsk timjan
färsk oregano
färsk basilika
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skrubba potatisen och lägg i en ugnsform. Ringla över rapsolja och låt stå i ugnen till de mjuknat lite. Blanda då ingredienserna till fraset och häll över potatisen. Blanda. Låt stå i ugnen till fraset fått färg och potatisen är mjuk.
Champinjoner på spett
 
2 spett
 
12 små champinjoner
1/2 dl rapsolja
1 msk sweet chilisås
1 msk kinesisk soja
 
Blanda rapsolja, sweet chilisås och kinesisk soja i en skål och marinera champinjonerna i detta. Trä upp dem på spett när de ska grillas.
Grillad paprikasallad
 
4 portioner
 
2 stora eller 5 små orangea paprikor
1 gul paprika
50 g fetaosttärningar i kryddolja
lite kryddolja från fetaosten
flingsalt
 
Dela parikorna och kärna ur dem. Grilla dem till skalet blivit alldeles svart. Skala då paprikorna, strimla dem och lägg dem i en skål. Blanda ner fetaost och kryddolja och smaka av med flingsalt.
Ovanstående tillbehör serverades tillsammans med grillad entrecote och vitlökssmör.
 
 
 
 

En ständig favorit på grillen - Grillade burgare på högrev och sidfläsk med hembakade hamburgerbröd

Publicerad 2014-05-30 20:59:34 i Coleslaw, Fetaost, Grillat, Hamburgare, Hamburgerbröd, Lök, Melon, Sallad,

Lilla tjejen och jag bakade hamburgerbröd på förmiddagen. Receptet jag numera använder skulle jag inte byta mot något annat. Bröden blir alldeles perfekta!
 
En liten note to self blir det idag... Se till att högrevs- och sidfläskbitarna är halvfrusna när de ska malas, jag fuskade med detta och svor både en och två gånger över hur svårt det var att mala.
Det perfekta hamburgerbrödet
 
12 stora bröd
 
40 gram jäst
5 dl mjölk 
850 gram vetemjöl
25 gram strösocker
15 gram salt
50 gram honung
75 gram rapsolja
 
Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
lite vatten
 
Rör ut jästen i mjölken i hushållsassistentens bunke. Väg upp mjöl, salt, socker, mjölk, honung och rapsolja och häll i bunken. Låt assistenten arbeta degen i ca.15 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk till den dubblat sin storlek, ca.45 minuter.
Ta upp degen ur bunken och dela den i 12 bitar. Rulla till bullar, lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem något. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca.45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bröden och grädda dem i ugnen i ca.8 minuter.
Burgare på högrev och sidfläsk
 
6 st
 
700 g putsad högrev
200 g sidfläsk
rapsolja
 
Skär högreven i bitar. Ta bort svålen på sidfläsket och skär det i tärningar. Mal i hushållsassistentens köttkvarn. Forma snabbt färsen till burgare. Pensla med lite rapsolja och grilla.
Ljummen rödkålscoleslaw
 
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
salt
svartpeppar
en liten bit rödlök
150 g rödkål
 
Blanda turkisk yoghurt, majonnäs, salt och peppar i en skål. Finhacka löken och blanda ner den.
Strimla rödkålen. Förväll 2/3 av den i några minuter. Blanda sedan ner den och resterande kål i yoghurtblandningen. Servera ljummen.
 
Melon- och fetaostsallad
 
1 bit vattenmelon
fetaosttärningar i olja
 
Skär vattenmelonen i tärningar och blanda med fetaosten i en skål.
 
Montera burgarna med sötstark senap, barbecuesås, ost, grillbacon och karamelliserad lök. Servera med ljummen rödkålscoleslaw, vanlig coleslaw med kummin, melon- och fetaostsallad, ättiksgurka och en näve lantchips. Oh. My. God. Så. Gott.
 
 
 

 

                                                                                   

Försommar på vår baksida

Publicerad 2014-05-29 21:00:26 i Blommor, Natur, Sommar, Trädgård,

Jag har nog allt annat än gröna fingrar. Jag tycker om att plantera blommor och så frön så här på försommaren, men jag är i ärlighetens namn inte särskilt bra på att ta hand om växtligheten hela sommaren ut.
Men nu, nu njuter jag av alla vackra färger och av de små skott som sticker upp ur pallkragar och spannar.
Bjuder på en bildkavalkad från vår baksida.
 

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<