Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Längtar efter Grekland och botar det tillfälligt med grekisk pyttipanna och tzatziki

Publicerad 2014-01-31 19:33:00 i Fläskkött, Grönsaker, Kall sås, Potatis,

Piggare idag, halleluja! Det firar vi med god mat. God grekisk, eller kanske snarare halvgrekisk, mat.
 
Receptet på grekisk pyttipanna har florerat på matbloggar i säkert ett par år nu. Jag har lagat pytten vid några tillfällen och eftersom den är väldigt god förtjänar den att lagas, fotas och avnjutas ikväll. Min vana trogen har jag gjort receptet till mitt eget, varav marinaden till köttet inte ser ut som originalet och såsen som ska serveras till är utbytt mot något jag tycker är betydligt mer passande, nämligen tzatziki. I september, om sisådär femtioelva månader, drar vi till Kreta och jag längtar redan efter all tzatziki jag ska äta den veckan. Solen och värmen i all ära, men den grekiska maten. Mmmmm...
Grekisk pyttipanna
 
4 portioner
 
500 g fläskfilé
 
Marinad:
1/2 dl rapsolja
1/2 dl chilisås
1 msk kinesisk soja
1 krm sambal oelek
1 stor pressad vitlöksklyfta
1 msk torkad oregano
1/2 tsk flingsalt
 
1 kg potatis
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
1 röd paprika
1 rödlök
1 stor tomat
150 g fetaost i bit
 
Putsa fläskfilén och skär den i bitar. Blanda alla ingredienserna till marinaden i en skål, lägg i fläskfilén och se till att den täcks ordentligt av marinad. Låt stå i kylen i några timmar.
 
Sätt ugnen på 225 grader. Skala och klyfta potatisen. Lägg den i en ugnsform, ringla över rapsolja och strö över flingsalt. Blanda och låt stå i ugnen till potatisen nästan är färdig, det tog den här gången ca. 15 minuter.
Skär paprikan i bitar och rödlöken i båtar. Ta ut ugnsformen. Lägg över köttet, paprikan och rödlöken.  Låt stå i ugnen ytterligare 15 minuter. Dela tomaten i bitar. Ta ut formen igen, lägg på tomatbitarna och smula över fetaosten. In i ugnen igen, efter 5 minuter är pytten färdig att avnjutas.
Tzatziki
Jag har ätit mycket tzatziki genom åren och lärt mig att man måste salta den ordentligt för att den ska smaka riktigt bra. Och man får inte glömma syran, jag tar alltid vinäger.
 
4 portioner
 
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl grovriven gurka
1 tsk salt
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 msk olivolja
flingsalt
 
Strö saltet över den rivna gurkan och låt gurkan vätska sig en stund. Blanda yoghurt och pressad vitlök i en skål. Krama ur gurkan ordentligt och lägg sedan rivet i yoghurten. Blanda väl. Rör ner vinäger och olivolja och smaka eventuellt av med mer salt. Låt stå i kylen och mogna innan servering.
Servera den grekiska pyttipannan med tzatziki och stora grekiska gröna och svarta oliver. Att oliverna saknas på bilderna beror på att vi glömt köpa sådana...
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<