Husmanskost när den är som bäst - portergryta med inlagd gurka och rotfrukter i ugn
Nej, jag har inte lagat detta långkok så här en måndagskväll efter att ha jobbat till fem. Just den här måndagskvällen tillbringar jag på jobbet med föräldramöte och långkoket är i själva verket söndagsmiddagen. Men, halleluja, jag har lärt mig att man kan tidsinställa inlägg!

Portergryta
4 portioner
800 g grytkött av nöt
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
salt
svartpeppar
2 lagerblad
1/2 dl kinesisk soja
50 cl porter
2 msk svartvinbärsgelé
2 dl grädde
ev mjölredning
Skär köttet i stora kuber. Hacka löken och vitlöken. Bryn kött, lök och vitlök i smör i en stekgryta. Salta och peppra. Tillsätt soja, porter och lagerblad och låt puttra i 1 1/2 timme.
När köttet är mört tillsätt gelé och grädde och låt koka ihop ca.10 minuter. Red ev av med lite mjölredning.




Inlagd gurka
4 portioner
1/2 stor gurka
1/2 dl ättika 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 krm salt
Skiva gurkan tunt och lägg i en skål. Häll i ättika, socker, vatten och salt och rör runt. Låt stå till sig minst en halvtimme.

Servera portergrytan med ugnsrostade rotfrukter (vi åt morot och palsternacka), knaperstekt sidfläsk, inlagd gurka och svartvinbärsgelé.



