Årets första grillning på Webern blev entrecote med potatisgratäng, fetaostpaket och kryddsmör
Jag utlovade kylig matlagning, men den delen av matlagandet fick maken står för idag. Annars är det inte alls en självklarhet att det är han, som med en öl i handen likt alla andra män i det här landet (en myt, jag vet) står vid grillen i kvällssolen. Visst, han står så gott som alltid för att anlägga en fin grillbädd och få till den perfekta glöden, men det kan lika gärna vara jag som sedan står där och vänder karréskivor eller laxbitar. Men idag var han min hjälte som trotsade fyra grader och regn för att grilla fina skivor entrecote och fetaostpaket, så att vi sedan kunde avnjuta dem med krämig potatisgratäng och kryddsmör. Det smakade så mycket sommar att jag när jag blundade nästan kunde föreställa mig att jag satt på trädäcket med kvällssolen i ögonen och åt. Om fem månader kanske det är verklighet...






Marinad med rött vin och timjan
Till ca 800 g kött
1 dl kallpressad rapsolja
1 dl rött vin
flingsalt
peppar
några kvistar färsk timjan
Blanda ihop marinaden och lägg i köttet, den här gången fina skivor entrecote. En gul lök i grova bitar fick också åka med. Låt stå i minst fyra timmar, gärna längre.


Kryddsmör med soltorkade tomater, vitlök och timjan
4 portioner
100 g smör
6 soltorkade tomater
1 stor vitlöksklyfta
1 tsk hackad färsk timjan
flingsalt
Lägg smöret i en skål oh låt stå framme en stund så att det mjuknar. Finhacka de soltorkade tomaterna och lägg dem på smöret, pressa över vitlöksklyftan och strö över timjan och flingsalt. Blanda ihop kryddsmöret med en gaffel och låt sedan stå kallt till servering.


Krämig potatisgratäng
4 portioner
1 kg mjölig potatis
5 cm purjolök
2 pressade vitlöksklyftor
5 dl grädde
salt
peppar
Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skiva den och purjolöken tunt. Varva potatisskivor, purjolöksskivor, pressad vitlök, grädde, salt och peppar i en ugnsform. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca.45 minuter. Lägg ev. över lite aluminiumfolie mot slutet om gratängen får för mycket färg.

Fetaostpaket
2 portioner
1 paket fetaost, 200 gram
1/2 rödlök
7-8 cocktailtomater på kvist
chiliflakes
flingsalt
kallpressad rapsolja
Vik ett paket av dubbel aluminiumfolie. Lägg i fetaosten hel. Skiva löken och lägg på den och den hela kvisten med cocktailtomater. Strö över chiliflakes, efter önskad styrka, och lite flingsalt. Ringla över lite olja. Förslut paketet och låt ligga på grillen tills innehållet är mjukt och rykande hett. Vi brukar lägga paketet på den halvan av klotgrillen som inte har någon kol, då tar det ca. 15 minuter, men idag fick det ligga över glöden och då gick det snabbare. Man måste då passa paketet lite extra noga bara, så att innehållet inte bränns vid i botten.


