Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

En matbloggares mardröm och en riktigt trevlig pastitio eller grekisk pastagratäng

Publicerad 2014-01-29 19:32:05 i Gratänger, Köttfärs, Pasta och nudlar,

En matbloggares värsta mardröm torde vara när magsjukan hittar in i hemmet. Det har den gjort här. Hittat in alltså.
Stora tjejen insjuknade i natt, vi andra är friska än. Om man bortser från min tokförkylning som täppt till bihålor och utrotat smaksinnet.
 
Jag har tillbringat dagen på soffan, stora tjejen i en saccosäck. Jag åt två mackor till lunch, hon har levt på små klunkar saft. Jag övervägde starkt att strunta i att laga middag, men insåg ganska snabbt att övriga familjen behöver mat. Dessutom vägrar jag att låta den här bloggen dö redan nu. Bloggar man läser ska uppdateras varje dag och om de dessutom kallas för matbloggar måste de innehålla lagad mat och recept så gott som varje dag. Och därmed basta. Det blev pasta. En grekisk pastagratäng, pastitio. God tyckte de två familjemedlemmar som är friska och som har smaksinnet i behåll.
 Pastitio, grekisk pastagratäng
 
6 portioner
 
400 g kokt pasta, gärna penne
 
Köttfärssås:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk finhackad färsk timjan
1 msk oxfond eller kalvfond
500 g krossade tomater
1 tsk malen kanel
salt
svartpeppar
 
Béchamelsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
200 g riven ost
salt
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 250 grader.
Fräs färsen  i sitt eget fett i en teflonpanna. Hacka lök och vitlök och lägg i stekpannan när färsen fått lite färs. Lägg också i tomatpuré och timjan. Låt fräsa en stund till, tillsätt sedan kanel, krossade tomater och fond och låt puttra en stund. Smaka av med salt och svartpeppar.
Gör béchamelsåsen genom att smälta smöret i en gryta. Vispa ner mjölet och späd med mjölken. Låt koka upp och tjockna lite under omrörning. Tillsätt den rivna osten, låt den smälta ner och smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnsform. Häll över köttfärssåsen och sedan resten av pastan. Avsluta med att hälla över ostsåsen. Grädda i ugnen i ca.15 minuter.
Vill du kunna lägga upp fina bitar av pastition låter du den stå till sig en stund innan du serverar.
 
 

Kommentarer

Postat av: Julia

Publicerad 2014-01-29 20:49:27

åh va gott det där såg ut :)

Postat av: Sara

Publicerad 2014-01-29 21:52:29

Impad!! B mår med kasst, lycka ännu sämre och jag mår uselt ikväll. Krya på Er

Postat av: Ingegerd

Publicerad 2014-01-29 22:12:22

Så duktig du är och allt ser så gott ut. Tänk att ha ett så bra intresse kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<