En matbloggares värsta mardröm torde vara när magsjukan hittar in i hemmet. Det har den gjort här. Hittat in alltså.
Stora tjejen insjuknade i natt, vi andra är friska än. Om man bortser från min tokförkylning som täppt till bihålor och utrotat smaksinnet.
Jag har tillbringat dagen på soffan, stora tjejen i en saccosäck. Jag åt två mackor till lunch, hon har levt på små klunkar saft. Jag övervägde starkt att strunta i att laga middag, men insåg ganska snabbt att övriga familjen behöver mat. Dessutom vägrar jag att låta den här bloggen dö redan nu. Bloggar man läser ska uppdateras varje dag och om de dessutom kallas för matbloggar måste de innehålla lagad mat och recept så gott som varje dag. Och därmed basta. Det blev pasta. En grekisk pastagratäng, pastitio. God tyckte de två familjemedlemmar som är friska och som har smaksinnet i behåll.
Pastitio, grekisk pastagratäng
6 portioner
400 g kokt pasta, gärna penne
Köttfärssås:
500 g blandfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
1 msk finhackad färsk timjan
1 msk oxfond eller kalvfond
500 g krossade tomater
1 tsk malen kanel
salt
svartpeppar
Béchamelsås:
25 g smör
2 msk vetemjöl
2 1/2 dl mjölk
200 g riven ost
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 250 grader.
Fräs färsen i sitt eget fett i en teflonpanna. Hacka lök och vitlök och lägg i stekpannan när färsen fått lite färs. Lägg också i tomatpuré och timjan. Låt fräsa en stund till, tillsätt sedan kanel, krossade tomater och fond och låt puttra en stund. Smaka av med salt och svartpeppar.
Gör béchamelsåsen genom att smälta smöret i en gryta. Vispa ner mjölet och späd med mjölken. Låt koka upp och tjockna lite under omrörning. Tillsätt den rivna osten, låt den smälta ner och smaka av med salt och svartpeppar.
Lägg hälften av den kokta pastan i en ugnsform. Häll över köttfärssåsen och sedan resten av pastan. Avsluta med att hälla över ostsåsen. Grädda i ugnen i ca.15 minuter.
Vill du kunna lägga upp fina bitar av pastition låter du den stå till sig en stund innan du serverar.