Torsdag idag och när hela Sveriges befolkning sörplar i sig sin ärtsoppa busar vi till det och äter lasagne. Inte vilken lasagne som helst, utan laxlasagne. Det ni!
Jag hittade två små påsar med rökt respektive gravad lax från i julas i frysen och vitt vin fanns i kylen. Lite fryst dill från i somras (från det egna kryddlandet) hittade jag också, däremot ingen fiskfond. Tur då att laxen ger så pass mycket smak i sig att det räcker med salt och peppar.
Det där med att laga mat varannan dag på vardagarna som jag och (den motvillige) maken kom överens om strax efter nyår har redan gått i stöpet. Små steg i taget, kanske får jag nöja mig med att få maten serverad åtminstone en kväll i veckan. Jag väljer dock att se det som att det gynnar bloggen och bloggandet! Det är betydligt roligare att fota och skriva om det som jag själv har lagat.
Laxlasagne
4 portioner
150 g kallrökt lax
150 g gravad lax
10 cm purjolök
kallpressad rapsolja
1 dl vitt torrt vin
2 dl crème fraiche
2,5 dl grädde
2 dl mjölk
salt och peppar
1 dl riven lagrad ost
8 lasagneplattor
Sätt ugnen på 225 grader. Skär laxen i små bitar. Skiva purjolöken tunt och fräs i rapsolja i en gryta. Häll på vin, låt koka ner något och tillsätt crème fraiche, grädde och mjölk. Låt puttra några minuter, lägg sedan i lax, dill, hälften av den rivna osten och smaka av med salt och peppar.
Varva sås och lasagneplattor i en form. Börja och sluta med sås och toppa med resten av den rivna osten. Skjuts in i ugnen och plocka ut rykande het ca.30 minuter senare. Servera med en fräsch (som om någon skulle göra en ofräsch) sallad.