Trettondagsafton och vi lyxar till det med plättar och falukorv
Vi firar trettondagsafton med något så exklusivt som det som gett bloggen dess namn, plättar med falukorv.
Låt oss börja med att klargöra att plättar är små, pannkakor är stora. Det är viktigt att de benämns vid sitt rätta namn!
I min familj har vi alltid ätit plättar tillsammans med falukorv och sylt (med fördel jordgubbs- eller hallonsylt), så döm om min förvåning när jag som vuxen förstod att det av många anses vara en väldigt märklig kombination. Plättar utan falukorv, för mig, är som en cheeseburgare utan ost. Något väldigt väsentligt saknas alltså.
Plättreceptet kommer ifrån min hemkunskapsbok från årskurs 8. Det är beräknat för 2 personer, idag tredubblade jag receptet och varenda plätta gick åt.
Plättar
2 portioner
1 1/4 dl vetemjöl
1 krm salt
1 nypa socker (står inte med i receptet, men en nypa socker gör alltid gott)
3 dl mjölk
2 ägg
25 g smör
Smält smöret. Häll mjöl, salt och socker i en skål. Häll i hälften av mjölken och vispa ihop. Vispa i äggen, resten av mjölken och det smälta smöret. Grädda i plättjärn.
Servera med stekt falukorv i skivor och (morfars) hemkokta sylt.



