I veckan som gick var jag på tjejkväll tillsammans med ett gäng före detta kollegor, som med åren kommit att bli mycket goda vänner. I höst kommer jag att få glädjen att arbeta på samma arbetsplats som några av dem igen.
Värdinna den här gången var U, som själv kallar sig matnörd (och jag skulle nog med bestämdhet säga att jag också är en matnörd av rang), och hon bjöd som alltid på fantastiskt god mat. Ikväll gjorde jag det grillade brödet och det är helt klart en ny favorit på grillen.
Grillbröd
1/3 paket jäst
2 1/2 dl kallt vatten
1 msk kallpressad rapsolja
1 tsk flingsalt
6 1/2 dl vetemjöl
Vid grillningen:
kallpressad rapsolja
flingsalt
Smula ner jästen i en bunke. Häll på vatten, rapsolja och flingsalt och rör tills jästen löst sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop en smidig deg.
Låt degen jäsa under bakduk i en timme.
Dela upp degen i åtta delar och rulla dem till bullar. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter under bakduk.
Kavla ut bullarna och pensla dem med rapsolja och strö på flingsalt. Grilla över glöd med den penslade sidan nedåt. Pensla då den andra sidan och vänd efter en minut, brödet ska då ha "blåsts upp" lite. Grilla någon minut till, sedan är brödet färdigt.
Servera brödet som tillbehör till grillat kött, idag åt vi fläskkarré, sallad med grillad halloumi och tzatziki till.
Jag är barnsligt förtjust i Gerberaporslin och den här underbara skålen fick jag tillsammans med lite godsaker som avskedspresent från kollegorna.
Pioner är allra vackrast i trädgårdsland och rabatter, men störtskurarna antingen slår sönder eller bryter av dem. Mina är ett minne blott, dessa räddade mamma och gav till mig.