En ständig favorit på grillen - Grillade burgare på högrev och sidfläsk med hembakade hamburgerbröd
Lilla tjejen och jag bakade hamburgerbröd på förmiddagen. Receptet jag numera använder skulle jag inte byta mot något annat. Bröden blir alldeles perfekta!
En liten note to self blir det idag... Se till att högrevs- och sidfläskbitarna är halvfrusna när de ska malas, jag fuskade med detta och svor både en och två gånger över hur svårt det var att mala.
Det perfekta hamburgerbrödet
12 stora bröd
40 gram jäst
5 dl mjölk
850 gram vetemjöl
25 gram strösocker
15 gram salt
50 gram honung
75 gram rapsolja
Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
lite vatten
Rör ut jästen i mjölken i hushållsassistentens bunke. Väg upp mjöl, salt, socker, mjölk, honung och rapsolja och häll i bunken. Låt assistenten arbeta degen i ca.15 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk till den dubblat sin storlek, ca.45 minuter.
Ta upp degen ur bunken och dela den i 12 bitar. Rulla till bullar, lägg dem på bakplåtspappersklädda plåtar och platta till dem något. Låt jäsa under bakduk i ytterligare ca.45 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla bröden och grädda dem i ugnen i ca.8 minuter.
Burgare på högrev och sidfläsk
6 st
700 g putsad högrev
200 g sidfläsk
rapsolja
Skär högreven i bitar. Ta bort svålen på sidfläsket och skär det i tärningar. Mal i hushållsassistentens köttkvarn. Forma snabbt färsen till burgare. Pensla med lite rapsolja och grilla.
Ljummen rödkålscoleslaw
1 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
salt
svartpeppar
en liten bit rödlök
150 g rödkål
Blanda turkisk yoghurt, majonnäs, salt och peppar i en skål. Finhacka löken och blanda ner den.
Strimla rödkålen. Förväll 2/3 av den i några minuter. Blanda sedan ner den och resterande kål i yoghurtblandningen. Servera ljummen.
Melon- och fetaostsallad
1 bit vattenmelon
fetaosttärningar i olja
Skär vattenmelonen i tärningar och blanda med fetaosten i en skål.
Montera burgarna med sötstark senap, barbecuesås, ost, grillbacon och karamelliserad lök. Servera med ljummen rödkålscoleslaw, vanlig coleslaw med kummin, melon- och fetaostsallad, ättiksgurka och en näve lantchips. Oh. My. God. Så. Gott.