En favorit i repris. Men i ny tappning. Så kan man säga om kvällens middag, som var hamburgare med pommes.
I huvudstaden finns ett hamburgerställe som heter Flippin' Burgers, där hamburgarna ser makalöst goda ut och som för övrigt står på listan över ställen jag bara måste äta på innan jag dör. I alla fall har jag bakat hamburgerbröd efter samma recept som på Flippin' Burgers och det är lätt de bästa jag någonsin ätit.
För första gången i mitt liv har jag idag använt en köttkvarn. Till min mormors gamla Electrolux finns en uppsjö tillbehör och idag fick alltså köttkvarnen arbeta när jag malde högrev och rökt sidfläsk till hamburgarna. Det var så roligt att jag på allvar överväger att mala all vår köttfärs själv i fortsättningen.
Flippin' Burgers hamburgerbröd
10 st
20 gram jäst
2,5 dl standardmjölk
425 gram vetemjöl special
12,5 gram strösocker
7,5 gram salt
25 gram honung
37,5 gram rapsolja
Pensling:
1 ägg
1 nypa salt
1 skvätt vatten
Lös upp jästen i mjölken i hushållsassistentens bunke. Väg upp mjöl, salt, socker mjölk, honung och rapsolja och häll det i bunken med jästblandningen. Knåda degen på medelhastighet i ca.10 minuter. Sätt lock eller plastfolie på bunken och låt jäsa i 30 – 60 minuter. Degen ska nästan dubbla sin storlek. Knåda degen lätt för hand på mjölat bakbord och dela den i 10 bitar, varje bit ska väga ca.70 gram. Rulla till bullar och lägg dem på en smörad plåt. Platta till bullarna med handen och låt jäsa under duk i ca.60 minuter till de dubblat sin storlek.
Sätt ugnen på 225 grader. Vispa ägg, salt och vatten med en gaffel. Pensla hamburgerbröden och grädda dem sedan i 6 – 8 minuter. Stick en ugnstermometer i en av dem efter några minuter, när termometern når 93 grader är de färdiga.
Lilla tjejen hjälpte till med baket.
8 st
800 g högrev
150 rökt sidfläsk
smör och rapsolja
Putsa bort hinnorna från högreven och skär i bitar. Skär bort svålen på sidfläsket och skär i bitar. Lägg allt kött i en påse och lägg in i frysen i ca.20 minuter.
Montera köttkvarnen på hushållsassistenten och sätt en skål under. Ta fram köttet ur frysen och mal det.
Forma åtta platta hamburgare och stek i smör och rapsolja i het stekpanna.
2 stora gula lökar
smör och rapsolja
1 tsk socker
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
Skiva löken och stek den gyllenbrun i smör och rapsolja tillsammans med socker och salt. Häll på vattnet och låt koka in i löken på svag värme.
4 portioner
6 stora mjöliga potatisar
1/2 liter rapsolja
salt
Skala potatisen och skär i stavar. Hetta upp rapsoljan i en gryta. Ha ett grytlock till hands ifall oljan mot förmodan skulle ta eld. Lägg ner lite potatis i taget och fritera tills de fått lite färg. Ta då upp den med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. När all potatis förfriterats ska den friteras en andra gång och då ska den få gyllenbrun färg. När den har det låter man den rinna av på hushållspapper. Salta och servera ganska omgående.
Montera hamburgaren (jag hade ketchup, ost och karamelliserad lök i min) och servera med halverade ättiksgurkor och nyfriterade pommes. Oh. My. God. So. Good!