Idag har det varit riktigt aprilväder med ömsom sol ömsom regn. Om knappt fem månader upplever vi septemberväder i Grekland, närmare bestämt här. På Sunwing Makrigialos Beach på Kreta (bilderna lånade från ving.se).
.Kanske sitter vi här och äter gyros och blickar ut över Medelhavet.
Efter att ha badat här.
Men idag åt vi gyros hemma i köket. Faktiskt smakade det Grekland, riktigt mycket Grekland.
Gyros
4 portioner
600 g fläskkött
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1/2 dl rapsolja
1 msk grillkrydda
1 msk oregano
1 lagerblad
lite pressad citron
Strimla köttet och lägg det i en skål. Skär lök och vitlök i bitar och lägg i skålen. Tillsätt övriga ingredienser och blanda. Låt stå i kylen någon timme. Stek det sedan precis innan servering.
Gyrosbröd (12 st, alltså blir det några över att lägga i frysen):
25 g jäst
5 dl kallt vatten
2 tsk salt
1/2 dl olivolja
ca 12 dl vetemjöl
olja och oregano till stekning
Smula jästen i en bunke och häll i vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt salt, olivolja och nästan allt mjöl. Arbeta till en smidig deg i hushållsassistent eller med elvispens degkrokar. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Dela därefter degen i 12 bitar och rulla dem till bullar. Låt bullarna jäsa i 30 minuter till under bakduk.
Sätt ugnen på 250 grader, låt en plåt vara i ugnen medan den värms upp.
Kavla ut bullarna till runda bröd, 3-4 millimeter tjocka. Grädda dem två i taget högt uppe i ugnen i ca 5 minuter.
Vid servering penslas bröden med lite olja och kryddas med oregano för att stekas lite snabbt på båda sidor i en stekpanna.
Lägg ett gyrosbröd på tallriken. Lägg på pommes frites, kött, skivad tomat, strimlad grön paprika, strimlad rödlök och
tzatziki, vik ihop till en strut, ät och dröm om Grekland.