Påskfint och en primör- och laxpaj med citron- och dillcrème fraiche
Det är visst påsk till helgen. Jag anser att påsken är alldeles för kort för att man ska gå loss för mycket på att pynta hemma. Men lite fjädrar, mina "ryska gummor-ägg", en påskhäxa och lite annat smått och gott har plockats fram idag.
Till middag åt vi en primörpaj med kallrökt lax i. Creme fraichen med citron och dill vi åt till var pricken över i:et.
Primör- och laxpaj med citron- och dillcrème fraiche
4 portioner
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
Fyllning:
200 g kallrökt lax
5 cm purjolök
3 rädisor
1 morot
1 knippe sparris
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll mjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda. Tillsätt smör och mjölk och kör tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform.
Skär laxen i bitar. Skiva purjolöken. Skär rädisorna i kvartar. Skala moroten, dela den på mitten och skär den i smala stavar. Bryt av den nedre trådiga delen på sparrisen och dela dem sedan i två delar och dela dessa på längden. Lägg hälften av den rivna osten på pajdegen och lägg därefter på laxen och primörerna samt resten av den rivna osten.
Vispa ihop ägg och grädde och salta och peppra. Häll detta i pajformen och grädda sedan i ugnen i ca.30 minuter.
Citron- och dillcrème fraiche
4 portioner
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
liten rivet citronskal
flingsalt
svartpeppar
Blanda crème fraiche, dill och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Servera primör- och laxpajen tillsammans med citron- och dillcrème fraichen och en sallad.