Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Påskfint och en primör- och laxpaj med citron- och dillcrème fraiche

Publicerad 2014-04-16 20:00:12 i Kall sås, Lax, Pajer, Primörer, Påsk,

Det är visst påsk till helgen. Jag anser att påsken är alldeles för kort för att man ska gå loss för mycket på att pynta hemma. Men lite fjädrar, mina "ryska gummor-ägg", en påskhäxa och lite annat smått och gott har plockats fram idag.
Till middag åt vi en primörpaj med kallrökt lax i. Creme fraichen med citron och dill vi åt till var pricken över i:et.
Primör- och laxpaj med citron- och dillcrème fraiche
 
4 portioner
 
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
50 g smör
1 1/2 dl mjölk
 
Fyllning:
200 g kallrökt lax
5 cm purjolök
3 rädisor
1 morot
1 knippe sparris
2 dl riven ost
3 ägg
2 dl matlagningsgrädde
salt
svartpeppar
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Häll mjöl och bakpulver i en matberedare. Blanda. Tillsätt smör och mjölk och kör tills det blir en deg. Tryck ut degen i en pajform.
Skär laxen i bitar. Skiva purjolöken. Skär rädisorna i kvartar. Skala moroten, dela den på mitten och skär den i smala stavar. Bryt av den nedre trådiga delen på sparrisen och dela dem sedan i två delar och dela dessa på längden. Lägg hälften av den rivna osten på pajdegen och lägg därefter på laxen och primörerna samt resten av den rivna osten.
Vispa ihop ägg och grädde och salta och peppra. Häll detta i pajformen och grädda sedan i ugnen i ca.30 minuter.
Citron- och dillcrème fraiche
 
4 portioner
 
2 dl crème fraiche
2 msk finhackad dill
liten rivet citronskal
flingsalt
svartpeppar
 
Blanda crème fraiche, dill och citronskal. Smaka av med salt och peppar.
Servera primör- och laxpajen tillsammans med citron- och dillcrème fraichen och en sallad.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<