Skärtorsdag och en ny bekantskap - Chimichurri
Jag hade hoppats på ännu en dag med sol och lite värme i lä på altanen. Men det har blåst halv storm och av rädsla för att ofrivilligt flyga iväg till Blåkulla så jag har spenderat dagens inomhus, en del av den i köket. En omgång fröknäcke till är färdig och två sillinläggningar står i kylen.
Till middag blev det grillat och till det den nya trevliga bekantskapen chimichurri. Chimichurri är en argentinsk sås, med rejäl karaktär.
Chimichurri
2 dl bladpersilja
2 vitlöksklyftor
1 dl rapsolja
1/2 msk vitvinsvinäger
1/2 liten rödlök
1 tsk torkad oregano
1 krm chiliflakes
flingsalt
svartpeppar
Hacka vitlöksklyftorna och mixa dem tillsammans med bladpersilja, rapsolja och vinäger, med en stavmixer. Finhacka rödlöken och tillsätt den samt oregano och chiliflakes. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera som tillbehör till grillat.
Förutom chimichurri åt vi benfria fläskkotletter med klyftpotatis, grillade primörer (morötter och knipplök), skogschampinjoner och halloumi.