Tisdag som känns som måndag - Lax med apelsinpeppar och dillmos
Jag har hela dagen känt som om det vore måndag, men glädjande nog blivit påmind om att det faktiskt redan är tisdag. Men vardag är det oavsett och vardag innebär att jag alldeles för sent står och glor in i kylskåpet och känner mig totalt tom i huvudet vad gäller all form av inspiration för matlagningen. Ändå blev det en skapligt god middag en stund senare.
Jag slängde in en bit laxfilé i ugnen tillsammans med knipplök och morötter, kryddad med apelsinpeppar. Potatismoset skojade jag till med en rejäl näve dill och crème fraiche.
Lax med apelsinpeppar och dillmos
4 portioner
Lax:
600 g laxfilé
3 knipplökar
5 knippmorötter
apelsinpeppar
salt
smör
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg laxen i en ugnsform. Skala morötterna och dela dem och lökarna på längden och lägg i formen bredvid laxen. Krydda laxen med apelsinpeppar och salt och hyvla över några skivor smör. Skjuts in i ugnen och plocka ut efter ca.20 minuter.
Dillmos:
800 g mjölig potatis
25 g smör
1 dl mjölk
1 dl crème fraiche
1 dl hackad dill
salt
svartpeppar
Skala potatisen och skär den i mindre bitar. Låt koka till den blivit mjuk och häll av vattnet. Lägg i smöret och mosa potatisen med en potatisstöt. Tillsätt mjölk, crème fraiche och dill. Smaka av med salt och peppar.
Servera laxen tillsammans med dillmoset.