Jag är i sjunde mathimlen! Har ikväll inte bara ätit god och fräsch japansk mat, jag har även varit med och lagat den.
I Alvesta ligger underbara Café St. Clair, som drivs av gulliga Masumi och hennes man. Jag har ätit lunch och fikat där, samt ätit en fantastisk buffé som kompisar till oss caterat därifrån. När jag härom året fick nys om att Masumi håller kurser i japansk matlagning övertalade jag min pappa (vilket inte var så svårt) att vi skulle anmäla oss. Tyvärr fick vi inte plats då, kurserna blir snabbt fullbokade, men nu var det äntligen vår tur.
Sju matglada typer och så Masumi, i ett litet kök. Men finns det hjärterum så... Vi trängdes, hackade, friterade, vispade och hade trevligt. Och när maten var färdiglagad åt vi den tillsammans, samtidigt som Masumi berättade om och svarade på alla våra nyfikna frågor om Japan och japansk mat. Vilken kväll!
När vi kom fick vi varsin namnlapp med våra namn skrivna på japanska. Imponerande nog verkade Masumi kunna våra namn innan kvällen var slut.
Kvällens meny var:
Misosoppa
Ris
Rättikasallad med soya och risvinäger
Gurkpickles
Lax Nanban Zuke
Japansk Crème Caramel
Grönt te
I det lilla köket var ingredienserna uppdukade.
Vi började med Crème Caramelen, alla fick ett ansvarsområde var och jag var ansvarig för mjölken.
Japansk Crème Caramel
5 st
2 ägg
1 äggula
2,8 dl mjölk
1/2 dl vispgrädde
45 g socker
1 krm vaniljsocker
Karamellsås:
80 g socker
1msk vatten
1/2 dl kokande vatten
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop ägg, äggula och socker. Värm mjölk och grädde tills det nästan sjuder. Häll detta över äggblandningen, under omrörning. Tillsätt vaniljsocker.
Häll upp i portionsformar låt stå i vattenbad i ugnen i ca.25 minuter.
Gör under tiden karamellsåsen genom att smälta socker i 1 msk vatten i en gryta. Låt det koka tills det blir brunt och häll sedan i det kokande vattnet.
Häll karamellsåsen på Crème Caramelen.
Vi fick lära oss att ris ska sköljas, inte bara en gång, utan grundligt till vattnet inte längre är grumligt utan nästan klart. Masumi visade och vi fick prova. Äter ni lunch på St. Clair imorgon får ni nog äta ris som vi har sköljt.
Den japanska riskokaren såg precis ut som en CD-spelare modell större.
Sedan fick jag göra gurkpickles. Inte långt ifrån vår inlagda gurka, som vi har till söndagssteken, men något saltare. Medan jag gjorde detta gjorde några av de andra rättikasallad och misosoppa.
Gurkpickles
Räcker till säkert 10 portioner
1 gurka
4 msk socker
1 msk salt
1 dl risvinäger
3 dl vatten
Skär gurkan i tunna skivor på snedden, lägg i en skål. Häll på övriga ingredienser och blanda. Låt stå svalt minst 30 minuter. Servera som tillbehör till ris.
Rättikasallad
Är osäker på antalet portioner...
en bit rättika
4 msk japansk soja
2 msk risvinäger
lite sesamolja
lite peppar
svarta och vita sesamfrön
Skär rättikan i tunna strimlor och lägg i kallt vatten en liten stund, så blir den krispigare. Häll av vattnet och blanda med soja, risvinäger, sesamolja och peppar. Strö över sesamfrön vid servering.
Misosoppa
4 portioner
5 dl dashibuljong
1 1/2 msk misopasta
hackade grönsaker (vi använde zucchini och det hamnade även gul lök i soppan)
Koka upp dashibuljongen. Tillsätt misopasta och grönsaker.
Jag putsade en bit lax, sedan skar pappa den i bitar. Laxen vändes i potatismjöl och friterades för att sedan koka färdigt i en ljuvlig sås.
Lax Nanban Zuke
4 portioner
600 g lax
1 morot
1 gul lök
potatismjöl
olja till fritering
1/2 dl vatten
1 dl risvinäger
7 msk socker
1 tsk salt
2 msk japansk soja
2 msk mirin (risvin)
Strimla moroten och löken. Blanda vatten, vinäger, socker, soja, salt och risvin i en gryta. Koka upp tillsammans med grönsakerna.
Skär laxen i kuber, vände dem i potatismjölet och fritera i oljan. Lägg den friterade laxen i grönsakslagen och sjud några minuter.
Kan serveras varm eller kall.
Min fina pappa.
Full fokus på matlagningen.
Grönt te, med rostat råris i.
Om en vecka lagar vi mat igen. Jag ska äntligen få lära mig göra sushi. Längtar redan.