Plättar med falukorv

Plättar med stekt falukorv och jordgubbsylt. Knäckebröd med leverpastej, inlagd gurka och ketchup. Pizza med makrill i tomatsås. Men också lasagne, dillkyckling och oxfilé med rödvinssås. Och en och annan chocolate chip cookie och butterkaka.

Pulled beef och goda grannar

Publicerad 2014-02-16 13:04:48 i Grönsaker, Grönsaksinläggningar, Mexikanskt, Nötkött, Sallad, Salsa, Tomater, Tortillabröd,

Neighbours, everybody needs good neighbours... Efter gårdagskvällen tillsammans med goda vänner och tillika grannar kan jag inte låta bli att nynna på ledmotivet till Grannar, den australiensiska serien som jag följde någon gång på 90-talet. Inte riktigt lika mycket intriger dock i det här grannskapet, som i serien.
 
Vi bjöd på ett riktigt långkok. Pulled beef i tortillabröd med sallad, tomatsalsa, rostad majssalsa och gräddfil. Den picklade rödlöken hittade vi på altanen när gästerna precis gått hem. Bra tänkt där, att ställa den på kylning ute i mörkret. Men den smakade gott, den hamnade på dagens lunchtortilla med resterna från igår.
Pulled beef
 
4 portioner
 
1 kg högrev
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 dl chilisås
1/2 dl ketchup
1 tsk balsamvinäger
1/2 msk spiskummin
1/2 msk oregano
1/2 msk paprikapulver
ganska rikligt med salt
vatten
 
Putsa högreven fri från senor och lägg i en gryta. Hacka löken och vitlöken. Blanda dessa och övriga ingredienser (utom vattnet) i en skål och häll sedan över köttet. Blanda. Låt puttra på låg värme i 5-6 timmar till köttet är så mört att det faller isär. Man kan behöva tillsätta lite vatten efterhand så att det inte kokar torrt.
Tomatsalsa
 
4 portioner
 
3 tomater
1/2 liten rödlök
1/2 dl färsk koriander
1/2 tsk sambal oelek
flingsalt
svartpeppar
 
Finhacka tomater och rödlök och lägg i en skål. Hacka ner koriandern och tillsätt sambal oelek. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Rostad majssalsa
 
4 portioner
 
1/2 påse fryst majs ca.300 g
1/2 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 avokado
1/2 lime
1 kruka färsk koriander
1 msk kallpressad rapsolja
flingsalt
svartpeppar
 
Rosta majsen i en torr stekpanna, den ska få brun färg utan att bli bränd. Finhacka rödlök och vitlök och tärna avokadon. Blanda allt i en skål och hacka ner koriandern. Ringla över rapsolja och pressa över limesaft. Blanda väl och smaka av med salt och peppar.
Picklad rödlök
 
2 rödlökar
1/2 dl ättikssprit 12%
1 dl socker
1 1/2 dl vatten
1 tsk salt
 
Skiva löken. och lägg i en glasburk. Koka upp ättika, socker, vatten och salt och häll över löken. Låt stå kallt några timmar före servering.
Jag har haft en hang-up på färgen turkos i flera år nu. Gör mina tappra försök att byta ut mot rosa eller ljusgrönt, men det slutar alltid med att de turkosa gardinerna, kuddarna och blockljusen åker fram igen.
En vacker bukett hade gästerna med sig. Älskar snittblommor, men unnar mig sådana alldeles för sällan.
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Marie

Publicerad 2014-03-06 18:44:14

Vad god majssalsan ser ut :) Måste pröva....
Marie

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Lotta

När livet rusar fram i 140 km/h och stresspåslaget är oroväckande högt, det är väl då man ska försöka att göra något man verkligen tycker om och brinner för? Jag tycker och har alltid tyckt om att stå vid mina grytor och skålar och pannor i köket och att kombinera det med ett annat intresse, skrivandet, kommer att göra mig gott. För övrigt är jag 37 år, har två döttrar, en make, en villa och ett jobb som lärare på mellanstadiet.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela

<