Blomkålssoppa med baconcrisp och stekta brödkrutonger
Energikicken jag drack i förmiddags har inte gjort någon skillnad än, men jag räknar med att vakna upp pigg som en lärka imorgon bitti.
Vi äter rätt mycket soppa i den här familjen, ikväll blev det en lättlagad blomkålssoppa. Minimalt med jobb, gott och mättar bra. Perfekt förkylningsmat!
Blomkålssoppa med baconcrisp och stekta brödkrutonger
4 portioner
500 g blomkål, färsk eller fryst
5 cm purjolök
kallpressad rapsolja
5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 1/2 dl grädde
salt
svartpeppar
1 pkt bacon, 140 g
3 skivor franskbröd
kallpressad rapsolja
Skiva purjolöken och fräs i olja i en gryta. Lägg i blomkål i bitar och fyll på med vatten och kycklingfond. Låt koka till blomkålen är mjuk. Tillsätt då grädde, mixa slät med stavmixer och smaka av med salt och peppar.
Skär baconet i små bitar och stek knaprigt i olja. Skär brödskivorna i bitar och lägg ner i baconet när det är nästan färdigt. Fortsätt steka till brödet också är lite knaprigt.
Häll upp soppa i en skål och toppa med baconcrisp och brödkrutonger.