Altanhäng i kvällssolen och broccoligratäng med knaperstekt bacon
För länge sedan, när jag fortfarande bodde hemma, åt vi broccoligratäng ganska ofta. Dock hade vi då burkskinka (den där geleiga pressade lite läskiga skinkan). Jag tyckte verkligen om den gratängen, men idag ska det ändå mycket till (i stil med ett tredje världskrig där vi måste leva på konserver) innan jag köper burkskinka. Knaperstekt bacon är så mycket trevligare.
Broccoligratäng med knaperstekt bacon
4 portioner
1 kg fryst broccoli
2 paket bacon
Ostsås:
50 g smör
1 dl mjöl
4 dl mjölk
2 dl riven ost
1 tsk salt
svartpeppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Tina broccoli i en skål med vatten i mikron. Lägg i en ugnsform.
Smält 50 g smör i en gryta. Vispa ner först mjölet och sedan mjölken. När såsen tjocknat, vispa osten och saltet ner. Smaka av med peppar.
Häll ostsåsen över broccolin och grädda i ugnen i ca.15 minuter till gratängen fått färg. Stek under tiden baconet och servera sedan gratängen och baconet tillsammans med tomater.